Fuyoh! Stail Baju Melayu Untuk Nampak Gaya Raya Tahun Ini

Ikuti Tema Raya Tradisional Malaysia Dengan Baju Melayu Hijau Gelap

Source: Gene Martino

Iklan kurma kegemaran kami dan lagu Sudirman akan muncul di seluruh radio Malaysia tidak lama lagi. Maknanya sudah tiba masanya kita mula shopping dan dapatkan baju baru untuk Hari Raya. Marilah kita tengok apakah tips fesyen yang gaya dan baik untuk Hari Raya ini jika anda ingin memakai baju melayu.

Pertama, terdapat dua jenis potongan baju melayu yang biasa dipakai, sama ada regular fit atau slim fit. Jika anda lebih suka rupa yang lebih ketat dan padan, lebih baik anda memilih slim fit kerana ia dipotong tepat mengikut bentuk badan anda.

Walau bagaimanapun, ada ramai orang yang suka baju yang lebih longgar bagi membenarkan ‘ruang’ yang lebih besar untuk nikmati semua makanan perayaan yang lazat. Macam ini, kami akan mencadangkan regular cut yang akan lebih sesuai. Baju regular cut ialah pilihan bergaya yang memberi keselesaan bila-bila masa, di mana jua

Aspek penting seterusnya apabila mencari baju melayu ialah memilih jenis kolar yang betul. Dua gaya kolar yang paling biasa ialah cekak musang dan teluk belanga. Gaya cekak musang mempunyai lima butang, manakala teluk belanga hanya mempunyai satu butang, dikenali sebagai kancing, dengan garis leher tulang belut.

Jika anda mencari penampilan yang lebih kemas, baju melayu cekak musang adalah pilihan yang lebih formal. Kebanyakan lelaki menyelitkan baju melayu ini di bawah kain sampin mereka. Bagaimanapun, orang yang memakai baju melayu teluk belanga mempunyai penampilan yang lebih kasual kerana kebanyakan orang memakai kain sampin di bawah bahagian atas.

Songkok biasanya dipakai oleh lelaki Islam semasa majlis keagamaan atau majlis rasmi. Jadi, songkok akan dipadankan dengan elok jika anda ingin tampil lebih formal, dengan kolar cekak musang yang diselitkan dalam kain sampin.

Ingat untuk menikmati Raya tahun ini dan kekal selamat pada masa yang sama. Kita masih perlu ingat untuk memakai topeng muka semasa kita memasuki peringkat endemik. Selain itu, terdapat begitu banyak reka bentuk topeng muka untuk dipilih; anda boleh mencari sepasang yang sesuai dengan keseluruhan pakaian anda.

Baju Melayu dibuat dengan pelbagai warna pada masa kini, jadi jika anda ingin mempunyai tema untuk majlis keluarga tahun ini, anda boleh! Anda boleh mengikut tradisi Raya dan memilih tema hijau gelap untuk keluarga anda.

Ingat untuk mula merancang bila hendak keluar dan membeli baju melayu anda atau pun fill your cart apabila membuat online shopping.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *